Kvalitet framför kvantitet

I följande högst eminenta artikel beskriver jag en filosofi som går att applicera på det mesta i livet. 

ryggmichaelbellman1

Ärorika shorts från 2010.

Kvalitet framför kvantitet i träningen

Eftersom detta är och förblir en sida som tar sin utgångspunkt i det heliga gymmet kan det vara bra att börja utveckla mina tankar här.
När jag var ny i gymmet och körde via mitt första schema hade jag en myriad olika övningar med under samtliga pass. För att ta ett exempel kunde man under ett bröstpass se mig göra: Bänkpress, rak hantelpress, snett uppåtlutande hantelpress, snett nedåtlutande hantelpress, cableflyes uppifrån, cableflyes från mitten, cableflyes nedifrån och sedan lite dips på det! Idag består mitt bröstpass av följande: Bänkpress. Jag har alltså under tiden successivt tagit bort en hel del övningar ur mitt schema och valt att prioritera den bästa. Detta är sant även för övriga muskelgrupper. Jag lägger ingen tid eller energi på att utföra övningar som är sämre när jag kan lägga den tiden och energin på övningar som är bättre.

gryyyymmm

Mina otroligt ärorika shorts från Golds Gym. Har tjänat mig troget under de flesta gympass sedan December 2011.

Kvalitet framför kvantitet stilmässigt

Nu är jag om sanningen ska fram inte särskilt känd för mitt enorma modeintresse. Däremot tycker jag ändå att det går att finna ett visst nöje i att klä sig väl och att klä sig rätt för stunden! Ett av de första stiltips som jag lärde mig kom från en bok som lämpligt nog hette just “Stil”, där stod det att en garderob som innehåller färre men bättre plagg är bättre än en som innehåller en uppsjö av billigare plagg.
När jag var yngre höll jag ganska hårt i pengarna och det tog alltid emot att köpa dyra saker, men med tiden har jag insett att det är bättre att investera i någonting som håller än att behöva köpa saker två gånger. Sedan handlar det inte heller bara om kvalitet, dyrare kläder har ju andra kvaliteter som är önskvärda (men nu går vi in på självklarheter). Min poäng är helt enkelt: Ha ett antal plagg som du är riktigt nöjd med, som är snygga och som håller. Jag har själv ett antal plagg som jag haft i flera år som jag fortfarande älskar!

WP_20131012_023

Fick denna otroligt episka tröja (den grå) av min ärorika bror julen 2008(!) Fortfarande ett av mina absoluta favoritplagg.

Kvalitet framför kvantitet i kosten

Följande råd kommer att vara mycket enklare att följa om man inte bulkar stenhårt! Men eftersom en överväldigande majoritet av Sveriges befolkning inte bulkar stenhårt finns det en stor poäng att driva hem!
Många människor äter mer kalorier än vad de gör av med, detta leder till att man ser mulliga och feta personer ganska ofta. Notera att det är det totala överskottet som gör människor feta, alltså inte VAD de äter utan hur MYCKET de äter. Detsamma gäller för alla, jag kan äta godis varje dag under en deff och fortfarande bli rippad, likaså kan jag äta bara “clean food” och ändå lägga på mig fett.
Beakta följande exempel. Du har 100 kr till ditt förfogande. Du kan antingen lägga de pengarna på ett kg vanlig mjölkchoklad eller så kan du köpa ett antal otroligt episka praliner, du kommer inte komma upp i ett kg i pralinerna men de kommer garanterat vara godare. Och viktigast av allt, kalorimängden i slutet av dagen kommer att vara som natt och dag.
När det kommer till mat i övrigt inser jag att det för många människor inte är den roligaste posten att lägga pengarna på. För mig är det helt enkelt en del i min livsstil (och ja, det är en bättre livsstil). Därför köper jag med glädje exempelvis ekologisk mat då jag vet att det är bättre för samtliga inblandade i processen, från djuren till bonden och framför allt till mig som slipper diverse suspekta ämnen i kroppen. Många hävdar att de inte har råd med ekologisk mat. Om du är en av dem, betänkt följande: Hur mycket lägger du på tomma kalorier som du inte behöver? Hur mycket lägger du på en utekväll? Allting handlar om prioriteringar. Återigen, kvalitet framför kvantitet.

pannkakor

Top 3 godaste sakerna jag ätit. Proteinpannkakor under deffen hösten 2012.

Den miljömässiga aspekten

Ovanstående rubriker berättar hur minimalism kan tjäna DIG. Men det finns även en viktigt aspekt till det hela. Låt mig förklara min tankegång någon simplifierat. Om vi antar att den totala ekonomiska omsättningen i samhället är lika stor oavsett hur vår konsumtion ser ut, (det vill säga att omsättningen är lika hög om vi köper ett par dyra byxor istället för två billiga) finns det mycket att vinna på ett mer minimalistiskt tänk. Att jag tar upp den mer nationalekonomiska aspekten är helt enkelt för att konsumtion är livsviktig och om folk slutar handla hamnar vi till slut i en deflationsspiral vilket inte är en trevlig situation. Konsumtion är alltså viktigt för samhällets välbefinnande. MEN jorden har inte oändligt med resurser. Vi kan konstatera att ju mindre som produceras desto skonsammare för miljön, det vill säga att ETT par dyrare byxor förmodligen kommer att lämna mindre miljöpåverkan än två billigare par (inte just för att de är billigare utan för att kvantiteten är större). Vidare är chanserna större att ett par byxor av högre kvalitet håller längre och således inte måste slängas och bidra till ett övertaxerat återvinningssystem.
Min poäng är alltså inte att spendera mindre pengar, att folk spenderar pengar är ett lands ekonomis livsblod, utan snarare att spendera mer pengar på mindre saker, men saker som har högre kvalitet.

Slutsats

Kvalitet framför kvantitet inom samtliga aspekter av livet! Det kommer förhoppningsvis gynna både dig och alla andra. Jag vet att det har gynnat mig i alla fall!

WP_20130907_003

 

%d bloggers like this: