Dagens kostmyt! “Fett gör dig inte fet, socker gör dig fet”

Tänkte kort skriva om en myt som har hängt med sedan LCHF:s glansdagar. 

WP_20140421_004

För att göra en ibland ganska komplicerad fråga ganska okomplicerat kan man helt enkelt säga att ett kaloriöverskott gör dig fet, varifrån detta överskott kommer spelar inte så mycket roll om man bara kollar på kroppskomposition. Det är förmodligen hälsosammare att ligga på ett överskott av fettkällor än att låta överskottet till största del bestå av tomma kalorier så som socker. Men som jag skrivit om tidigare så kan man även få plats med tomma kalorier och fortfarande gå ner i vikt, så länge du ligger på ett underskott över tid. Det viktiga är att få i dig dina mikronutrienter (dvs fibrer, vitaminer och mineraler).
Hur som helst kan man hamna på ett överskott oavsett vad man äter, socker eller fett.
Dock är det absolut enklaste sättet att göra detta på att äta socker och fett i kombination. Om du tänker efter så är de ‘godaste’ livsmedlen ofta just en kombination mellan de två, allt från Nutella till havrebollar till pizza. Att bara äta det ena eller det andra ger sällan samma njutning och upplevd belöning i hjärnans belöngscentrum, ett bra exempel är att äta cashewnötter för sig och sedan äta vanligt godis för sig, alltså fett för sig och sedan socker för sig. Testa sedan att äta yoghurtöverdragna cashewnötter. Skillnaden blir markant.
Min poäng är alltså dels att det är socker i kombination med fett som gör det lätt att kalorierna drar iväg (jag skulle utan några som helst problem kunna äta 10 valfria bakverk i skrivande stund) medan det ena eller det andra var för sig inte bidrar med riktigt samma risk för överätning.
Min andra, och viktigaste, poäng är att du kan hamna på ett överskott oavsett vad du äter, så länge du äter tillräckligt mycket av det. Så se därför till att vara smart med ditt intag och tänk i termer av underskott överskott istället för dåliga och bra livsmedel (givet att du fortfarande har en känsla för hur mycket du kan äta av en given produkt).

WP_20131109_022

Vidare läsning:

http://narcissus.se/2014/04/09/hantera-atstorningar/

http://narcissus.se/2014/04/07/mitt-forhallande-till-kost/

http://narcissus.se/2014/04/03/vad-ska-man-ata/

%d bloggers like this: