Angående vikten av progression!

Följande inlägg är skrivet av min ärorika flickvän. Vikten av progression går det inte att skriva för mycket om. 

Vikten av progression

I de senaste inläggen har jag skrivit en del om kostsidan av dietekvationen. En annan viktig del om man inte bara vill gå ner i kg utan även få en stark och hälsosam kropp är träningen. Tyvärr tränar alldeles få och alldeles för lite, och de som gör det tränar ofta på ett suboptimalt sätt. Vad jag menar med detta är att man tränar inte på ett så effektivt sätt som är möjligt för att nå sina mål. Tycker man att bodypump och zumba är det roligaste som finns är det självklart att man ska göra det – det är ju inte på något sätt ohälsosamma aktiviteter – men om man vill få en så snygg kropp som möjligt är det inte det bästa man kan göra. Styrketräning är däremot det. Och då menar jag styrketräning – så tungt det bara går. 
För att kroppen ska ha något incitament för att ändra på sig måste man hela tiden pressa den lite hårdare, oavsett om det gäller muskelbygge eller kondition. Springer du samma sträcka på samma tid som du alltid gjort kommer du endast att underhålla din kondition, inte förbättra den. Samma gäller vid styrketräning, använder du samma vikter och samma repetitionsantal som förra passet finns det ingen anledning för kroppen att öka muskelmassan. Och muskelmassa är något som är oerhört eftersträvningsvärt vid diet, dels då muskler bränner mer kalorier än fett, och dels kommer du att få en grymt mycket snyggare kropp när du blivit av med fettet. Se nedan t.ex.
 Det är bland annat av denna anledning, vikten av progression, som t.ex. bodypump är sämre när det gäller att skulptera kroppen. Det är helt enkelt svårt att hålla reda på hur många repetitioner och i vilken takt du gjorde övningen förra gången. Detta kommer kanske att låta lite hårt, men det är bra att ha i åtanke varje gång du kliver innanför gymmet. Att göra samma sak som förra passet är ett nederlag. Det innebär att du antingen bör höja vikten, antalet repetitioner eller byta hastigheten du utför övningen. Brukar du t.ex. slänga hantlarna upp och ned vid bicepscurl kan du istället försöka räkna till 5 på vägen ned. Det är klart att det inte alltid är möjligt att progressa, men har man det som mål varje gång man ska utföra en övning kommer man att komma långt. Sen bör också tilläggas att när man börjar träna kan man göra otroligt mycket större progressioner i en väldigt snabb takt jämfört med vad man kommer kunna när man börjar bli lite mer träningsvan. Ta vara på detta mina damer! 🙂
%d bloggers like this: