Klargörande angående det antika Makedonien

stonevault1

Herkules

Min otroliga kunskap erkänner inga gränser och det är min plikt i egenskap av Odens främste att förmedla denna ärorika kunskap till så många jag kan. Därför vill jag idag förklara någonting som ofta är en källa till förvirring.

hellas

Låt oss börja med Alexander den Store. Alexander var från det antika grekiska kungadömet Makedonien. Makedonien var på den gamla goda tiden ett eget rike, precis som Sparta, Aten och Korint med flera. Han var alltså grek från det grekiska kungadömet Makedonien, vilket inte har någonting att göra med det vi idag känner till som Makedonien eller FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedon). Om vi studerar kartan ovanför ser vi att Pella som var det antika Makedoniens huvudstad ligger gott och väl inom dagens Greklands gränser. Vi ser även att berget Olympus ligger i det antika Makedonien. På Olympus bodde enligt myterna de grekiska gudarna. Det antika Makedonien var alltså ett grekiskt kungadöme med grekiskt etnicitet, kultur, religion och språk och ingick i den hellenistiska världen, precis som övriga grekiska stadsstater och riken. Så nästa gång någon oärorik person säger att Alexander minsann inte var grek utan makedonier kan du med fördel dra jämförelsen “Leonidas var inte grek han var spartan”. Det är inget fel med att säga att Alexander var från Makedonien så länge man inte förväxlar dagens FYROM med det gamla ärorika Makedonien. 600full-percy-jackson-&-the-olympians -the-lightning-thief-screenshot

%d bloggers like this: