Angående Ryssland, Krim och Nato

Jag skrev följande inlägg för några veckor sedan (http://narcissus.se/2014/03/05/lardomar-fran-krisen-i-ukraina/). Följande inlägg är angående samma ämne men inte en direkt uppföljning. 

st-basils1Jag vill gå ut på hal is och välkomna det ryska övertagandet av Krim. Nu vill jag även passa på att säga att jag till fullt stödjer revolutionen i Ukraina, och till de svenska nationalister som var i Kiev; Ni har min fulla respekt. Att ukrainare tar tillbaka Ukraina från en maktfullkomlig despot är utan tvivel ärorikt. Krim är dock en annan historia. Krim är en multietnisk region (vilket, som jag gått in på tidigare, alltid leder till problem), men med en stor rysk majoritet, som självklart hellre vill tillhöra Ryssland än Ukraina, vilket även visade sig i valet som hölls nyligen. Krim är även historiskt en rysk provins (att halvön kom att tillhöra Ukraina från första början beror på att Nikita Chrusjtjov gav regionen till Ukraina under Sovjettiden).
Hur som helst finns det i Sverige röster som höjs till förmån för ett svenskt medlemskap i Nato. För mig är detta helt och hållet befängt. Låt oss jämföra de militära aktioner som gjorts av USA respektive Ryssland den senaste tiden. democracyUSA: Går in i Irak under förevändningen att avsätta en diktator (som de själva hjälpte till makten). Den verkliga anledningen är att Israel har intressen av en stark allierad militär närvaro (vilket även är varför de nu hetsar mot Iran) samt givetvis de ekonomiska intressen som amerikanska storföretag har av förmånliga oljeavtal (för att inte nämna vapenindustrin). Jag har ingen exakt siffra på hur många som dött i Irak, men jag tror vi alla kan enas om att det var en mänsklig katastrof och att de allra flesta irakier hade varit tacksamma för att slippa en utländsk militär invasion.

Ryssland: Återtar en rysk region med hjälp av en majoritet av befolkningen i regionen.Crisis in UkraineMin mening med denna jämförelse är inte på något sätt att hylla ryska militära aktioner utan endast att belysa vem som är det större hotet mot fred i världen. Jag är givetvis, precis som alla andra, oroade över en aggressiv stormakt i vårt närområde, varför jag  återigen tillsammans med alla andra vill se en rejäl upprustning av vårt försvar. Men att gå till Nato för försvar är i min värld helt obegripligt. En av anledningarna till en rysk upprustning är för att möta det hot som ett expanderande Nato utgör. Om Nato slutade vara så aggresiva skulle vi förmodligen till följd även se ett mindre aggressivt Ryssland. Nato vill inte Sveriges väl, för Nato är Sverige däremot en strategiskt viktig region, varför de gynnas av pågående situation som driver länder närmare vargen i fårakläder, USA.

%d bloggers like this: