Angående Ryssland, Krim och Nato

Jag skrev följande inlägg för några veckor sedan (http://narcissus.se/2014/03/05/lardomar-fran-krisen-i-ukraina/). Följande inlägg är angående samma ämne men inte en direkt uppföljning. 

st-basils1Jag vill gå ut på hal is och välkomna det ryska övertagandet av Krim. Nu vill jag även passa på att säga att jag till fullt stödjer revolutionen i Ukraina, och till de svenska nationalister som var i Kiev; Ni har min fulla respekt. Att ukrainare tar tillbaka Ukraina från en maktfullkomlig despot är utan tvivel ärorikt. Krim är dock en annan historia. Krim är en multietnisk region (vilket, som jag gått in på tidigare, alltid leder till problem), men med en stor rysk majoritet, som självklart hellre vill tillhöra Ryssland än Ukraina, vilket även visade sig i valet som hölls nyligen. Krim är även historiskt en rysk provins (att halvön kom att tillhöra Ukraina från första början beror på att Nikita Chrusjtjov gav regionen till Ukraina under Sovjettiden).
Hur som helst finns det i Sverige röster som höjs till förmån för ett svenskt medlemskap i Nato. För mig är detta helt och hållet befängt. Låt oss jämföra de militära aktioner som gjorts av USA respektive Ryssland den senaste tiden. democracyUSA: Går in i Irak under förevändningen att avsätta en diktator (som de själva hjälpte till makten). Den verkliga anledningen är att Israel har intressen av en stark allierad militär närvaro (vilket även är varför de nu hetsar mot Iran) samt givetvis de ekonomiska intressen som amerikanska storföretag har av förmånliga oljeavtal (för att inte nämna vapenindustrin). Jag har ingen exakt siffra på hur många som dött i Irak, men jag tror vi alla kan enas om att det var en mänsklig katastrof och att de allra flesta irakier hade varit tacksamma för att slippa en utländsk militär invasion.

Ryssland: Återtar en rysk region med hjälp av en majoritet av befolkningen i regionen.Crisis in UkraineMin mening med denna jämförelse är inte på något sätt att hylla ryska militära aktioner utan endast att belysa vem som är det större hotet mot fred i världen. Jag är givetvis, precis som alla andra, oroade över en aggressiv stormakt i vårt närområde, varför jag  återigen tillsammans med alla andra vill se en rejäl upprustning av vårt försvar. Men att gå till Nato för försvar är i min värld helt obegripligt. En av anledningarna till en rysk upprustning är för att möta det hot som ett expanderande Nato utgör. Om Nato slutade vara så aggresiva skulle vi förmodligen till följd även se ett mindre aggressivt Ryssland. Nato vill inte Sveriges väl, för Nato är Sverige däremot en strategiskt viktig region, varför de gynnas av pågående situation som driver länder närmare vargen i fårakläder, USA.

5 Comments on “Angående Ryssland, Krim och Nato”

 1. Fast om man överväger historien så kan vi ju se att även Georgien blev invaderat av Ryssland så sent som 2005. Om mina kunskaper inte sviker mig så är även Georgien ett gammalt sovjetland. Vad händer om Kazakstan blir annekterat? Estland? Där kan säkerligen röster höjas av etniska ryssar om en återförslutning till “moderlandet”. Vart drar vi gränsen? Håller dock med angående “Team America: World Police”

  • Du har helt rätt! Nu menade jag dock inte att Krim var ett gammalt Sovjetland utan snarare en rysk provins sedan 1700-talet och Katarina den stores tid. Estland enorma etniska minoritet av ryssar kom under Sovjet och är och förblir en källa till problem. Men eftersom de är relativt nyinflyttade så är situationen annorlunda. I en perfekt värld skulle alla ryssar i Baltländerna flytta hem till Ryssland där de ursprungligen kommer ifrån och låta den inhemska majoritetsbefolkningen leva i fred. Min poäng med inlägget var dock som du säger att ta avstånd från Nato och America Fuck Yeah :).

 2. väldigt nyanserat inlägg! Du har helt rätt i det du skriver. Inte så konstigt att Ryssland ser NATOs inflytande på forna sovjetiska stater som ett hot. Ryssland har otroligt många naturresurser och alla vet vi hur besatta amerikanerna är efter dessa- deras gud är trots allt dollarn. Som svar till personen ovan, om NATO håller sig borta från de ryska gränserna så finns det inget problem.

  Nu är frågan egentligen var man drar gränsen mellan ryssar och ukrainare. Det var ju trots allt samma nation innan. Jag är själv en person med både rysk och ukrainsk bakgrund som är djupt splittrad i den här frågan. Visst finns det personer som känner sig helt ukrainska men en stor del av befolkningen är och velar mitt emellan. Tror ändå att de flesta lutar sig till EU mest på grund av att det politiska klimatet i Ryssland är helt åt helvete. Och inte på grund av etnicitet-tillhörighet.

  En till tanke; Var det inte ett av EU:s syfte att stärka dess ställning i världen och minska USA:s inflytande i Europa? Det har man verkligen inte sett trots att USA har ett flertal gånger gått bakom ryggen på EU-länderna. Alla avlyssningar har ju redan glömts bort. Är inte det ett hot mot länders suveränitet?

  • Vad kul att du gillar inlägget! Håller helt med om det du skriver också! Kul att du tog upp avlyssningarna, de glömdes av någon anledning snabbt bort! Det är definitivt någonting att ha i åtanke för de som vill sålla sig till Camp America!

 3. Du skall nog hålla dig till bodybuilding. Det här var ett osedvanligt korkat och onyanserat inlägg. “en stor rysk majoritet, som självklart hellre vill tillhöra Ryssland än Ukraina, vilket även visade sig i valet som hölls nyligen”? Trodde inte att det fanns folk på universitet med så litet förmåga till kritiskt tänkande. Du fattar väl att det inte går att lita på valresultatet. Du förstår inte heller skillnaden mellan Ryssar och rysk-talande Ukrainare. Och du visar noll insikt om politik och strategi. Håll dig till bodybuilding.

<span>%d</span> bloggers like this: