Är träningsvärk bra?

Är en vanlig och ständigt förekommande fråga som jag nu har nöjet att reda ut åt alla mina lojala läsare. Först och främst är det dock på sin plats att vi beundrar följande bild.

photo 1 - Kopia (2)

Otroligt smakfull bild måste jag säga. Hur som helst, för att förklara detta på enklast möjliga sätt kan vi beskriva träningsvärk som ett symptom på att man är otränad. Att vara otränad är vi vårt sammanhang någonting negativt. Detta innebär att träningsvärken som du upplever efter vissa träningspass är ett symptom på att du inte tränat tillräckligt hårt under föregående pass. Träningsvärk uppstår när musklerna utsatts för någonting som de inte är vana vid, om du vart sjuk eller skadad och varit borta en längre tid och kommer tillbaka kan du med andra ord räkna med träningsvärk. Jag har aldrig haft ett uppehåll på längre än en vecka under fyra år, så jag har endast haft träningsvärk ett fåtal gånger, och de gånger jag av någon anledning haft det har det inte vart så påtagligt. Därför skakar jag alltid uppgivet huvudet åt alla “leg day”-memes som man ständigt ser. Exempel nedan:

LegDay (1)

Visst kan man känna sig slaggig och pumpad i benen dagen efter, men att ha en sådan brutal träningsvärk som vissa uppger sig få är dock inte det minsta ärorikt utan som ovan nämnt endast ett tecken på att man är otränad och oseriös med sin träning. Om man får träningsvärk ofta beror det på att man tränar muskeln i fråga för sällan eller för dåligt. Om du kör exempelvis ben mindre än en gång i veckan är sannolikheten stor att du alltid får träningsvärk och därefter hamnar i en ond cykel där du har för mycket träningsvärk för att prestera och därför tvingas vila längre. Jag kan köra böj varje dag om jag nu skulle vilja det, inga som helst problem. Det är bara kolla på styrkelyftarna, de kör böj konstant och har grova ben som resultat.

sonofThor (1) - Kopia

Om du ger allt varje pass och följer en given progressionsplan bör inget pass komma som en chock för dig. Låt oss ta den eminenta halvguden själv som exempel: Mitt förra tunga benpass såg ut på följande vis: 150 kg x 5 x 5. Idag tänker jag gå till templet med målsättningen att göra 152,5 kg x 5 x 5. Vilket är en god progression (givet att jag klarar det) men fortfarande ingen chock från föregående pass. Mina ben är väl vana att klara av dylika påfrestningar varför jag aldrig går med träningsvärk.
Avslutningsvis vill jag poängtera att träningsvärk då och då inte behöver vara någonting negativt, exempelvis om du kommer tillbaka efter en sjukdom etc. Det är endast när det blir ett regelbundet inslag som man behöver analysera sin träning kritiskt, och allt som oftast öka sin träningsfrekvens.

Gjorde även följande video för en tid sedan där jag pratar om underträning.

 

 

%d bloggers like this: