Räkna kalorier?

Picture 193

Får allt som oftast frågan om hur mitt dagliga kaloriintag ser ut. Som bekant så gör jag endast saker som är roliga. Att varje dag räkna sina kalorier låter inte ett dugg roligt. Den enda siffran jag siktar på att träffa någotsånär är 180 gram protein per dag, vilket är 100 kg x 1,8 = 180. Detta går mer eller mindre på rutin nu då jag ätit i princip samma saker i flertalet år. Att skaffa sig en känsla för mat och intag kan ta ett tag och i början kan det finnas en viss poäng att få sig ett hum om vad olika saker ligger på. Jag kollar ibland på näringsvärdena på varor jag handlar. Speciellt när det kommer till färdiga produkter så som bakverk eller andra pwo-kolisar. Råvaror är ofta ganska homogena i kalorier per 100 gram, de flesta rena kolhydratskällor ligger runt 350 gram, två exempel från mig är Jasminris på 350 gram och Söta Frukter (godis) på 340 gram. Jag har på skoj räknat ut vad olika pwo-rutiner slutat på kalorimässigt. I Irland har de riskakor toppade med diverse överdrag, och dessa drog lätt iväg på kalorierna, tre paket av dessa motsvarar 1494 kalorier (83*18=1494). Bild från bulken i höstas.

riskakor100 gram av nedanstående lösgodis hamnar på runt 350 kalorier. WP_20140222_020Jag anser alltså att det kan finnas en viss poäng i att skaffa sig en uppfattning om vad olika livsmedel ligger på för att göra en rimlig bedömning av vad som är gynnsamt för dina mål för stunden, 1500 kalorier som pwo-mål är inte gynnsamt under deff men under bulk är det en annan femma.
Vill vi ner i fett så är vi ute efter att äta kalorisnåla råvaror som samtidigt mättar bra, potatis är ett bra exempel på detta. Notera även att bara för att någonting marknadsförs eller porträtteras som nyttigt behöver det inte betyda att det är kalorisnålt eller kommer hjälpa vid en viktminskning. Vi kan ta en av mina favoritprodukter som exempel, cashewnötssmör, det är en ren, oprocessad  och naturlig produkt, men den innehåller likväl 589 kalorier per 100 gram. Om vi vill vända på resonemanget kan vi ta nyss nämnda lösgodis som exempel på det motsatta, 340 kalorier per 100 gram är inte särskilt mycket och jag tror de flesta kan få plats med under en träningsdag. Notera dock att godis inte innehåller några mikronutrienter eller fibrer så att enbart äta det som kolhydratskälla kommer inte vara hållbart i längden (sedan finns det fler problem med blodvärden etc men det blir ett annat inlägg).

sallad

Ett enkelt sätt att minska det dagliga intaget utan att uppleva avsevärt mer hunger är att öka mängden grönsaker. Självklart kommer du inte känna dig lika mätt och belåten av grönsaker som av andra livsmedel men det är ett bra sätt att fylla ut såväl tallriken som magen. Protein mättar även bättre än kolhydrater och fett, så en rejäl sallad med mycket räkor och kräftstjärtar är därför ett bra alternativ!

icasallad

Jag räknar därför inte kalorier utan går mer på känsla. Mitt mål är att på en veckobasis ligga på ett underskott. Jag låter spegeln vara domare här, om jag måste tappa mer fett, måste jag göra av med mer energi eller äta mindre, varefter jag justerar mitt schema. Att jag inte räknar kalorier har dels att göra med att jag inte vill gå runt och tänka på det konstant och dels för att kroppen är mer invecklad än vad som en viss siffra kan ge uttryck för. Exempelvis vet jag att om jag går och lägger mig hungrig kommer min kropp att bränna fett och det är den typen av indikationer som jag går på.
Avslutningsvis vill jag dock nämna att bara för att inte jag räknar mitt intag kan det absolut finnas vits för andra att göra det. Viktigt är att skaffa sig en känsla för vad olika varor innehåller och ungefär hur det känns att ligga på ett underskott.

%d bloggers like this: