Vad ska man äta?

Följande inlägg syftar till att ge min syn på kost för både hälsa och ultimat prestation på gymmet. Mina tankar är heller ingenting som är starkt knutet till att bulka eller deffa utan kan även appliceras för människor i allmänhet som ett led i en bättre och mer produktiv vardag. 

bäst12

Jag tänkte börja med några grundregler som kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet!

Svenskt, ekologiskt och närproducerat är bra
Svenskt är alltid bra. Först och främst håller vi i Sverige (EU till trots) ännu en hög standard på våra livsmedel. Jämför man exempelvis djurhållningen i Sverige och Danmark är det stor skillnad. Detta handlar för oss inte bara om att djuren har det bättre utan även om vilken kvalité produkten har till följd av hur djurets levnadsförhållande sett ut. Jag känner mig tryggare i att dricka mjölk från en ko som inte blivit fullproppad med kemikalier och blivit född på billigast möjliga föda. Samma sak gäller med bland annat ekologiska ägg. Vidare är det ofta bättre med närproducerat, anledningen till detta är att det tar mindre tid från det att varan i fråga skördas till att den når din tallrik, det är självklart även gynnsammare för miljön via minskade transportsträckor. Nu är det klart att inte alla varor är närproducerade med tanke på att inte allting växer i Sverige. En regel som jag har använt mig av en längre tid är dock att helt enkelt välja produkten ifrån det närmst liggande landet. Exempelvis väljer jag belgiska äpplen framför argentinska och när säsong är i Sverige, svenska äpplen främst.
Ett annat exempel här är köttimport från Brasilien. Det är min innerliga förhoppning att denna konsumtion avslutas snaras då väldiga mängder regnskog avhyvlas till förmån för boskapsskötsel. Återigen handlar detta inte heller bara om miljöfrågor utan även vad som är bäst för dig. Kött som legat nerfryst i en container över Atlanten är i alla fall för mig inte lika lockande som svenskt kött. Vill man fördjupa sig mer i ämnet så finns det en del intressanta dokumentärer om den amerikanska matindustrin. Rekommenderar dessa varmt nästa gång någon önskar att vi kunde ha samma pris på kyckling som i USA.
Dock vill jag under denna rubrik även nämna att handel är gynnsamt och om man vill stödja ett visst land kan man med fördel göra det genom att köpa deras produkter, vidare behöver inte miljön nödvändigtvis ta en smäll bara för att en viss produkt kommer långväga från, håll utkik efter olika märkningar på produkten (men detta blir ett senare inlägg). Min senast importerade vara är dadlar från Iran (som pwo-kolisar, gör en utvärdering senare). Alltså, håll det svenskt till så stor grad som möjligt, men lite importvaror här och där är inte hela världen så länge de uppfyller rätt krav.

WP_20140312_005

Ekologiskt, närproducerat och Fair Trade!

Laga din egen mat
Att laga sin egen mat är ingenting främmande för de som varit med i gymgemet ett tag (men är inte lika självklart för alla varför jag tar upp det här).
För det första vet du exakt vad du får i dig. Jag vet att min omelett på sex ägg innehåller ca 42 gram protein (normalstort ägg = 7 g x 6 = 42). Och att mina 400 gram torsk innehåller ca 64 gram protein. Lagar jag inte min egen mat blir detta svårare. Nu tycker jag visserligen om att äta ute, men då i sammanhanget i att gå på en trevlig restaurang, inte i sammanhanget att jag glömt min lunch och är hungrig. Min poäng är alltså således inte att aldrig äta ute utan snarare att under den vanliga vardagen ha en given rutin som du följer där du har en bra känsla för vad du får i dig.
Med att laga sin egen mat menar jag även att inte köpa halvfabrikat. Med halvfabrikat menas att rätten till viss del redan är klar, ett exempel på detta kan vara fiskpinnar. Förutom att du får i dig en massa ämnen och kalorier du inte behöver kostar det även mer. Pengar du kan lägga på att köpa bättre riktig mat. En grundregel är att det i matkassen ska finnas så mycket råvaror som möjligt och så lite färdigt som möjligt.
Vi bör heller inte underskatta det ekonomiska argumentet i att förbereda sin egen mat. Om du gör en snabb uträkning på hur mycket en egen lunch kostar och jämför med vad det kostar att äta ute så blir det ganska mycket pengar i slutändan. En typisk lunch för mig kan vara 500 gram Keso med lite nötter i, total kostnad för detta ca 30 kr (då har jag fått i mig 60 gram protein), en lunch ute kan ofta gå på 90 kr och då är det otroligt sällan man kommer upp i 60 gram protein. En månads lunchkostnad: 30 x 30 = 900, 30 x 90 = 2700. Alltså kan man komma ganska långt även ekonomiskt genom att göra/förbereda sin egen mat. Slutligen bör jag också nämna att 500 gram Keso duger och räcker till mig, medan de flesta uteluncher inte gör det.

sallad

Ibland hittar man dock en vettig lunch ute!

Vilka råvaror gäller? Vad äter du?
Återigen är svenskt bra. En ganska traditionell svensk kost utgör mina huvudvaror. Ägg, mjölk, Keso, kvarg, bröd, smör (att steka i, alternativt grekisk olivolja för att stödja deras ekonomi), svenskt kött, fisk*, kyckling. Potatis utgör faktiskt inte något regelbundet inslag i min kost, dock är det ett bra livsmedel på alla sätt och vis. Vad det gäller bröd så äter jag mycket mörkt bröd, ljust bröd är också en favorit smakmässigt men mättar tyvärr inte lika bra och är inte lika rikt på övriga ämnen. Relationen mörkt bröd- ljust bröd ser jag ungefär som frukt-godis, där de är rätt lika men den förra i båda exemplen innehåller fler ämnen/mindre tomma kalorier.
I övrigt försöker jag under deffen att äta mer grönsaker, huvudsakligen champinjoner, paprika, lök samt isbergssallad.
Ris är tillsammans med mörkt bröd vanligt som kolhydratskälla.
Som pwo-kolisar äter jag både frukt och godis, notera dock att jag har en hög metabolism vilket innebär att jag kan komma undan med att äta fler tomma kalorier.
Ovanstående är min bas när det kommer till kosten men innefattar inte allting jag äter.
hållbartfiske

Fisk*
När jag köper fisk så gör jag det sedan en tid tillbaka endast om förpackningen är utsmyckad med ovanstående logga. Anledningen till detta är helt enkelt att jag inte tycker att min preferens för fisk är viktigare än utfiskningen av haven. Jag dock vet att jag tyvärr är ganska ensam om detta (varför jag med detta inlägg hoppas att du också kommer göra det). Jag kommer utveckla tankar om konsumentens makt och utbud – efterfrågan i kommande inlägg.

WP_20140329_003

Är min mat tråkig?
Ett vanligt missförstånd är att mat gynnsam för ett atletiskt utseende nödvändigtvis även är tråkig. Detta är en felaktig uppfattning. Att äta snabbmat och livsmedel rika på socker ger förvisso högre utslag i hjärnans belöningscentrum, men du kommer må mycket bättre om du äter en gedigen kost, du kommer även efter ett tag att uppskatta känslan av riktig mat i takt med att du lär dig laga den och i och med att du hittar kryddor och kombinationer som faller dig i smaken. Sedan finns det trots allt ingenting som är så gott som går upp emot känslan att vara riktigt estetiskt tilltalande.

CameraZOOM-20130804134716252

Avslutande ord
Detta är endast ett antal tankar som genomsyrar mina tankar om kost. Men att sammanfatta det i en artikel är väldigt svårt. En enkel med effektiv sista tumregel är att kolla på proteinvärde till kalorimängd-ration, där en produkt med högt proteinvärde kommer att mätta bättre än motsvarande andra produkter.

%d bloggers like this: