Varför damfotbollen är viktig

Tänkte idag ta upp någonting som kanske inte så många tänker på. En stor önskan hos mig är att se en så välmående och produktiv befolkning som möjligt. För att dra en historisk parallel så var de spartanska kvinnorna kända för sin skönhet och lyster och detta grundade sig i att de liksom männen tränade hårt. 

damfotbollAtt barn kommer in i en aktiv vardag har till stor grad att göra med olika idrotter. För tjejer är det ofta ridning. Ridning är dock en dyr och tidskrävande sport att syssla med. Att gå med i ett fotbollslag (eller innebandy eller handboll för den delen) är ett mycket lättare steg. I min värld bör alla barn utöva någon sorts fysisk aktivitet på fritiden, är det lagbaserad är det desto bättre, det ger förutom själva träningen även en känsla för gemenskap och övar samarbetsförmågan. Dessa lektioner är för livet och är precis lika viktiga för kvinnor som för män. Att barn och ungdomar i dagens samhälle (när det är roligare att vara inne) rör på sig i alla fall ett antal dagar i veckan är viktigt för deras hälsa och välmående.
Låt oss nu ta ett exempel.
Lisa är 13 år. Hon älskar att spela fotboll, dock får hon hela tiden höra av (ofta äldre) personer hur patetisk och dålig damfotbollen är. Detta uppmanar knappast henne att fortsätta spela fotboll. Ungdomar och barn på väg att bli ungdomar är väldigt receptiva när det kommer till andras åsikter och gör allt för att passa in. Att då uttrycka sig förnedrande om den kanske enda sport de har att vända sig till kommer aldrig leda till någonting positivt. Jag ser hellre att 13-åriga tjejer (eller 14-15-åriga för den delen) spenderar sin tid med lagidrott än att hitta rätt smink. Nu har inte jag någonting emot smink men man måste ha sina prioriteringar klara.
Och nu till de killar som minsann insisterar på hur dålig damfotbollen är: För att ta mig själv som exempel så ser jag damfotboll och herrfotboll på exakt samma sätt, 11 personer som jagar en boll. Herrfotboll är heller knappast någon manlig företeelse med filmningar och känsliga smalben, så var lite ödmjukare i din framtoning nästa gång du dissar damfotboll.
filmnning
Alltså bör vi värdera damidrotten högre för dess hälsofrämjande effekter, jag ser mer än gärna fler vältränade och välmående tjejer, det finns ingen anledning att styrka ska vara exklusivt för killar. Med en god fysisk grund att stå på kommer fler lyckas bättre i alla aspekter av livet; en sund själ i en sund kropp. 
Slutligen vill jag alltså uppmana till en respekt för damfotbollen, jag förstår att fotbollsintresserade hellre ser på herrfotboll, men tänk på att ni kanske berövar mycket av nöjet för unga tjejer när ni nedvärderar deras sport. Driv inte iväg tjejer från idrott. Dessa unga tjejer behöver precis som unga killar förebilder att se upp till.
Slutligen vill jag att vi gemensamt beundrar min estetik.

yäbaddi

 

%d bloggers like this: