Angående 20 kg på ett år

Tänkte bara klargöra viktuppgången på 20 kg som vid en närmare granskning kanske inte är så imponerande. 

WP_20140528_002

För det första började jag gymma några veckor efter muck från värnplikten. Värnplikten ger en väldigt god arbetskapacitet, uthållighet och allmän nivå av träning, däremot hålls vikten nere av den höga omsättningen. De flesta går per automatik upp en del i vikt efter muck på grund av detta. Mitt fall bör inte vart annorlunda så bara där har vi ett antal kilo, säg 5, till att börja med.
Efter det är det viktigt att skilja mellan muskelmassa och kroppsvikt. Ett begrepp som är användbart är fettfri kroppsmassa, som alltså i detta fall innefattar viktuppgång av allt förutom fett. Nu bör vi dock inte underskatta den totala fettmassan som ingick i viktuppgången, inte nämnvärt mycket visuellt sett men låt oss beakta den totala vikten genom följande räkneexempel där vi ser att 15% på 80 kg är 12 kg medan 18% av 100 kg är 18 kg, alltså en ökning av 6 kg fett. Observera att detta endast är en bedömning som jag gör nu, gjorde inga mätningar under tiden.
Vidare innehöll den fettfria massan inte bara muskler heller utan även allting annat som håller samman kroppen, exempelvis leder etc och även allt vatten som binds upp vid en viktuppgång.
Med ovanstående uträkning har vi alltså cirka 11 kg att täcka upp, och över ett år med så kallade ‘noob gains’ är helt enkelt långt från en omöjlighet. Anledningen att de flesta misslyckas under sitt första år är att de efter någon månad kommer på att det är jobbigt och roligare att göra annat.
I mitt föregående inlägg (http://narcissus.se/2014/06/17/latsbrah-steroider/) skrev jag:

“Låt oss vidare titta på min utveckling under det första året av mitt gymmande. Jag gick upp 20 kg från 80 kg till 100 kg. Tänk dig nu in i situationen jag var i:
Steroider är någonting till för svaga människor, jag har lyckats bygga nästan 20 kg muskler på ett år rent, är det nu dags att ta steroider? (Notera nu även att det inte rör sig om 20 kg muskler utan 20 kg i kroppsvikt, med allt vad det innebär).”

När jag ställde mig på vågen i december och såg mäktiga 100 kg och när jag mottog alla komplimanger så var det ingen som tänkte, allra minst jag själv, att det var mycket annat än muskler inblandat. Som sagt så såg jag inte visuellt fetare ut (då den procentuella skillnaden inte var så stor) och min enda tanke var hur jävla grov jag var. Och därav kändes det helt naturligt att fortsätta på samma spår.
Slutligen vill jag även nämna att kroppsvikt kan vara ett ganska dåligt mått i vissa situationer. Jag skulle utan vidare just nu kunna lägga på mig 7-8 kg på en vecka bara genom att börja ultrabulka, och den vikten rör såklart till största del varken fett eller muskler utan endast vatten. De flesta som tävlat och sedan börjat äta och dricka normalt vet vad jag menar.
Sammanfattningsvis bör vi alltså skilja mellan kroppsvikt och total muskelmassa, 20 kg var en grym bedrift när jag använde vågen som mått på hur väl det gick. I efterhand kan vi konstatera att vikt på vågen inte behöver betyda så mycket. Avslutande tips: Vikterna på gymmet är det som avgör hur väl det går!

chestvideo

%d bloggers like this: