Din manlighet avgörs inte av vad du äter

Tänkte idag ta upp någonting som jag tänkt på en längre tid, kopplat till mina kommande kostplaner !

IMG_7052

Som jag säkerligen nämnt vid flertalet tidigare tillfällen kommer jag att börja äta mer vegetariskt (har redan börjat med detta faktiskt). Detta innebär främst att jag kommer försöka få i mig mer protein från växtriket. Detta kanske låter märkligt och svårt men med rätt produkter kan man få i sig ganska mycket protein från vegetariska källor. Jag kommer inte att sluta äta kött, kommer snarare att sikta på att sänkta konsumtionen till ungefär hälften (beroende på hur det går). Hur som helst tänkte jag skriva detta inlägg som en slags grund inför kommande kostprojekt.
Din manlighet avgörs, som titeln antyder, inte av vad du äter, att inte äta kött gör dig inte till omanlig och att äta sallad gör dig inte till kvinnlig. Att inte äta sallad får dig snarare att framstå som en obstinat femåring.
Anledningen till att jag vill börja äta mer vegetariskt är av miljöskäl, köttkonsumtion tär en hel del på miljön (uppfödning, transport etc) och om jag har ett val att ändra mina kostvanor till det bättre, och dessutom visa andra hur de kan göra det utan att offra sin muskulära utveckling är det givet att jag gör det (kommer skriva mer längre fram angående miljöpåverkan).
För de som inte är bekanta med min politiska läggning vill jag återigen poängtera att jag inte på något sätt sympatiserar med grupper som traditionellt förknippats med ett värnande för djur och natur. Miljöpartister och annat löst folk har jag inget annat än förakt för och jag vill inte associeras med dem heller.
För att återkoppla till rubriken så avgörs alltså manlighet inte av hurvida du väljer att äta quinoa till middag istället för oxfilé, om du vill ha ett konkret mått på vad manlighet innebär är ditt 1RM i bänkpress, knäböj och marklyft en god indikator. Övriga manliga egenskaper är hur väl man tar han om sin familj (eller de sina), hur hängiven man är till ett mål, hur duktig man är på sitt jobb etc, etc. Min poäng är inte att lista vad som gör en man till en man utan endast att som hastigast belysa att ens köttkonsumtion inte har ett dugg med saken att göra.
Slutligen vill jag även poängtera ut att jag inte kommer att föreslå recept som inte är gynnsamma ur gymmets perspektiv. Jag kommer fortfarande att sikta på mina 1,8-2 g per kg kroppsvikt per dag. Det enda som kommer skilja är att jag oftare kommer att försöka komma upp i denna siffra med hjälp av miljövänligare alternativ.

Andra texter jag skrivit, kopplat till sammanhanget:

Din makt som konsument: http://narcissus.se/2014/06/12/utbud-och-efterfragan/

Matkasse: http://narcissus.se/2014/06/03/hur-en-matkasse-kan-se-ut/

Hållbart fiske: http://www.msc.org/

Mitt förhållande till kost: http://narcissus.se/2014/04/07/mitt-forhallande-till-kost/

Vad ska man äta? http://narcissus.se/2014/04/03/vad-ska-man-ata/

 

%d bloggers like this: