Genetik

Nu är det dags att ta tjuren vid hornen och skriva om någonting som är en realitet vi måste ta hänsyn till, oavsett vad vi sysslar med.

genetics
Det är nog ingen nyhet för de flesta som tränar seriöst att alla människor inte är skapta på samma sätt eller har utrustats med samma förutsättningar. Detta är även någonting som är en mycket obehaglig sanning vad det PK-etablissemanget anbelangar, vilket kan förklara varför vissa inte är så bekanta med genetikens roll för en människas livsöde. Det jag syftar på här är den rådande normen om att alla ska vara lika och ha samma förutsättningar, att allting som händer en människa går att härleda till sociala (i konstrast till just genetiska) faktorer (vilket ofta är fallet när man talar om brottslighet).
Vi som lärt oss att tänka självständigt vet dock att sanningen är helt annorlunda, oavsett vad skolan och gammelmedia säger. En människas gener påverkar till stor del hur ens liv kommer se ut.
nobel

För att börja med en jämförelse kan vi ta Nobelfesten och OS. De framträdande individerna i båda kategorier tillhör den absoluta eliten vad det gäller genetik för sin disciplin, oavsett om det gäller matematik eller maratonlöpning. När man tävlar på elitnivå inom vad som helst i världen gäller det att ha så många förutsättningar som möjligt på sin sida. För maratonlöparen gäller förstås att ha rätt muskelfibrer och en lätt och smidig kropp, för den Nobelpristagande matematikern krävs ett högt IQ och för att ta ett tredje exempel kan ett högt testosteron gynna yrken där risktagande är viktigt. Alla dessa tre faktorer är genetiskt betingade.
olympicgames
Vi kan även se att det finns en stor etnisk homogenitet i toppskikten i många sporter eller yrken. Sport är en lättare exempel att ta då det innehåller färre kulturella faktorer som kan påverka, vilket betyder att genetikens roll blir enklare att urskilja. Observera ett maraton, som allt som oftast domineras av östafrikaner, den traditionella förklaringen skulle vara att de springer fram och tillbaka till skolan som unga, detta är såklart en osanning, svaret står att finna i hur deras kroppar genetiskt sätt är skapta. Med detta sagt så bör ingen förringa den instats som dessa atleter gör, märk väl att de har inte bara utrustats med rätt gener, de har även tränat väldigt hårt väldigt länge.
Vi ser även att en del etniska grupper (t. ex länder i OS) har svårt att ta medaljer, en intressant jämförelse kan vara Jamaica vs Kina, slutsatserna står klara att dra.alpha323
Utan att gå alltför djupt i genetikens betydelse för nationers uppbyggnad går vi vidare till vad genetikens roll betyder för dig som individ. Vi kan ta mig själv som exempel. Jag är fullt medveten om att jag aldrig skulle kunna bli vare sig maratonlöpare eller Nobelpristagande matematiker, oavsett hur ofta jag vore ute i spåret eller hur mycket matematik jag studerade. Nu vågar jag även påstå att jag ligger över snittet vad det gäller matematiska kunskaper, jag kan dock erkänna för både mig själv och för er att det inte finns en chans i helvete att jag någonsin skulle kunna bli framstående inom detta ämne, min legendariska disciplin och vilja till trots. Samma sak gäller konditionsträning, jag har i princip alltid tränat någon typ av kondition men har ändå alltid haft svårt för det. Detta blev väldigt tydligt under värnplikten då jag fick kämpa för att hålla jämnt tempo med killar som jag trodde jag var mer vältränad än.Picture 143Vänder man på myntet så betyder min oförmåga till en uthållig kropp att jag har desto lättare att bygga muskler. Detta kan knappast komma som en chock för någon, men vill ändå poängtera ut det då jag vill inte ge falska förhoppningar till någon. Jag har haft tur med mina gener, det erkänner jag. Både min morfar och farfar var exempelvis enligt utsago väldigt breda. Man kan ha tur med generna för en muskulös kropp på olika sätt. Vissa har en hög testosteronhalt, vissa har symmetriska linjer, vissa har en bra benstruktur, dvs breda axlar tillsammans med en smal midja etc. Det finns kombinationer på olika estetiska attribut.300-movie-wallpapers-12Misströsta dock icke! De flesta av er som läser detta just nu är inte ute efter att bli nästa Jay Cutler (inklusive mig själv, skulle nog påstå att jag inte har rätt genetiska förutsättningar för det heller). Vad vi är ute efter är en ärorik och estetisk fysik vilket vi alla kan uppnå. Som vi alla vet är mannen ovanför fortfarande min fysiska förebild. Det må vara hänt att jag passerat honom i muskelmassa men han förblir fortfarande en förebild. Det som även är en underbar nyhet till dig som läser detta är att den ovanstående fysiken bör vara uppnåbar även utan en gudagiven genetik och utan steroider. Vidare vill jag även nämna att det som utmärker en sann hjälte är inte att han glider fram genom livet utan att kämpa, utan att han slår sig fram och reser sig, nederlag efter nederlag för att fortsätta mot sina mål.grekosistatySlutligen vill jag även poängtera att samma regler gäller för alla människor (eller djur för den delen), det som skiljer är förutsättningarna. För att exemplifiera; Dina muskler kommer att växa om du regelbundet kör knäböj, oavsett om du är en ung kille eller en gammal tant, den unga killen kommer förstås se mer resultat men det betyder inte att resultaten uteblir för tanten. Du kommer att få bättre kondition om du är ute och springer, det betyder inte att du kommer få lika bra kondition som någon annan med bättre förutsättningar än dig.
Du kommer att gå ner i vikt vid ett kaloriunderskott, det finns ingen gen som behåller fett vid ett kaloriunderskott, med detta sagt har människor olika ämnesomsättningar, exempelvis kan jag på 100 kg som tränar varje dag äta en hel del utan att gå upp i vikt, dock gäller fortfarande principen att om jag äter fler kalorier än jag gör av med så kommer jag att gå upp i vikt.
Min slutsats är alltså att samma regler gäller för alla människor men alla människor har inte samma förutsättningar.rhinebdb

%d bloggers like this: