Angående gener igen!

Mitt första inlägg om genetik finns här http://narcissus.se/2014/01/03/genetik/. Tänkte idag skriva lite mer om ämnet. 

sprinter

Båda är sprinters. Den vita killen är alltså inte en maratonlöpare.

Ni har säkerligen sett flertalet bilder med en vit maratonlöpare brevid en svart sprinter som en jämförelsebild mellan just långdistanslöpning och intervaller. Jag är som bekant en förespråkare för intervaller och rekommenderar sällan långdistanslöpning. Detta inlägg siktar dock på att nyansera denna diskussion en aning.

Den klassiska jämförelsebilden.

Den klassiska jämförelsebilden.

Om vi tar ovanstående bild som exempel så blir det först och främst ganska tydligt att det finns en viss åldersskillnad, det finns även en stor skillnad i hur dessa atleter tränar. Sprinters spenderar väldigt mycket tid i gymmet och har dessutom rätt kraftiga drogdoser (ja, Usian Bolt tar självklart steroider, han hade inte varit bäst i världen utan dem).
En stor poäng är dock den genetiska komponenten som västafrikaner har. Notera att detta nu oftast inte rör sig om västafrikaner från dagens Västafrika utan snarare ättlingar från USA och Västindien (däribland Jamaica). Västafrikaner har som bekant lätt att bygga muskler och excellerar inom explosiva sporter. Vill man titta på den historiska aspekten så var de mest attraktiva slavarna som köptes för att arbeta på plantage i den Nya Världen starka och uthålliga, en stor stark slav kunde dra in stora summor för de inhemska slavhandlarna som sålde dem till vita handelsmän. Alltså var det vissa drag hos slavarna som värderades högt. Lägg där till resan över Atlanten, en farlig resa där många dog, vilket ytterligare gallrade ut svaga element. Slutprodukten blev alltså en atletiskt begåvad och livskraftig individ. Deras genetiska komponenter gör att sprinters är väldigt muskulösa sett till sin tävlingsdisciplin. Som vi ser i bilden högst upp i inlägget är det alltså en vit och en svart sprinter brevid varandra, där den vita sprintern inte är särskilt muskulös, detta är ett bra exempel på hur gener kan skilja sig åt. Det jag vill belysa är alltså att gener till stor del styra hur man ser ut. Med detta sagt kommer väldigt få individer bli grova genom att träna 100- meter sprint. Nu anser jag som sagt att intervaller är ett utmärkt sätt att bränna kalorier på men huvudfokus bör ändå alltid vara på vikterna i gymmet.
Slutsatsen: Sprinters är muskulösa på grund av deras genetik, på grund av att de styrketränar och på grund av att de tar steroider.
Även om västafrikaner har många fördelar genetisk sätt när det kommer till explosivitet finner man alltid de största och starkaste männen runt om Nordeuropa (men detta är ett senare inlägg). Nedan är en av världens starkaste män, innehar även rollen som The Mountain i Game of Thrones!

halvtor

Hafþór Júlíus Björnsson

%d bloggers like this: